In memoriam

VRER-Ponitähti
YLA2

RiesaKuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


Perustiedot


NimiRiesa RekisterinumeroVH14-017-0672
Syntymäaika, ikä05.02.2014, k. 03.09.2020, 26v* Rotu, sukupuoliShetlanninponi, tamma
Väri, säkäkorkeusVaaleanpunarautias, 101cm PainotusRavit
KasvattajaAarne Mäkelä, Suomi.
Tuoja: Rea (VRL-10658)

OmistajaSpookiness (VRL-03285),
Radical Trotters
Ennätys, VS 2.20,3aly, 6 203v€ Statistiikka 124 14-6-10(-15)
(voitto%= 11%, sij%= 24%)
MeriititPalkittu Yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla (YLA2)
VRER-Ponitähti (450p)
Shavann N'Joy -muistoajo 2018
* Täytti 4v 05.08.14, oma ikääntyminen

Luonnekuvaus


Yleisesti Riesa ei ole kovinkaan nimensä veroinen, vaikkakin ylimääräiset ruuat pitää olla visusti lukittuna ponin ulottumattomissa. Riesa on vähän kiukkupyllyinen, muttei oikeastaan harrasta luimimista kummempaa huonoa käytöstä. Jos ihan älyttömästi tammaa kiukuttaa, niin saattaa näykkäistä, mutta nekin kerrat on hyvin harvassa. Riesan perus ilme on korvat lähes luimussa möllöttäminen ja itsekseen tuumailu. Ainut asia mikä saa Riesan korvat hörölle on ruoka, ruuan perässä Riesa seisoo vaikka päällänsä! Riesa ei ole kovinkaan seurallinen, eikä kaipaa ylimääräistä huomiota tai rapsuttelua. Viihtyy varsin hyvin yksikseen omassa ylhäisessä seurassaan. Riesan asenne elämään ja tekemiseen on vähän laiskahko, se tekee vaaditut asiat ihan mukisematta, mutta tekemisestä puuttuu draivi ihan kokonaan. Riesa on kyllä ihan älyttömän kiltti ja luotettava, ns. pomminvarma. Riesa ei juuri koskaan säiky yhtään mitään, eikä uudet, vieraat asiatkaan saa sitä muuttamaan perusmöllötys ilmettään.

Hoitaessa Riesa on hyvin kiltti pikku poni. Se seisoa tönöttää paikallaan, tehtin sille mitä hyvänsä. Tätä ponia uskaltaa päästää hoitamaan pienempiäkin heppatyttöjä, sillä poni ei taatusti ota askeltakaan koko hoitotoimenpiteen aikana. Riesa antaa hyvin kauniisti puhdistaa kaviotkin. Riesaa voi huoletta hoitaa vapaana vaikkapa käytävällä, sillä se seisoo hyvinkin rauhassa paikoillaan, joskin heinäkasat kannattaa laittaa piiloon.

Ajaessa Riesa on perusluonnettaan hiukan reippaampi. Ei se mikään kuumuva hyppykeppi ole, mutta sellainen iloinen, pirtsakka ja reipas. Ja erittäin miellyttävä ja mukava ajaa. Riesan kanssa harvemmin tulee ajaessa mitään kommervenkkejä vastaan, se on hyvin tasaisen varma, eikä keksi keljuuksia kesken ajon. Ei potki tai hypi pystyyn, ryöstä tai paina ohjille. Ei myöskään säiky mitään maastossa, eikä radalla. Ainoa asia, mikä pikkuponin voi ajaessa saada tolaltaan on naamalle lentävä hiekka tai vesi, mutta silloinkaan ei tapahdu juuri sen kummempaa, kuin että poni heittää laukalle. Jos Riesa hyppää laukalle, on se yleensä hyvin helppo saada alas.

Ratsastaessa Riesa on hiukan laiskahko. Sen kyllä saa liikkumaan, mutta ratsastajalta vaaditaan suurta määrätietoisuutta ja hyviä pohjelihaksia. Ratsastaessakin Riesa on pomminvarma, se ei taatusti pukittele tai ryöstä. Hyvin monesti Riesa on saanut toimittaa tapahtumissa talutusratsastuksen ponin virkaa. Valjakko- ja yleisponi taustastaan johtuen Riesa osaa joitain helppoja kouluratsastuksen juttuja, kuten laukan, pohkeenväistön käynnissä ja ravissa sekä huhut kertoo, että joku olisi sillä onnistunut tekemään laukanvaihdonkin, mutta tämän uskon sitten kun sen itse olen todistamassa.


Sukuselvitys


i. Petuskin Jigger
valjakkoponi
prt 103cm
EVM
ii. Hovikumpi Kaarlos
valjakkoponi
vrt 102cm
EVM
iii. Justus v.d Grosenhroots
esteponi
m 100cm
EVM
iie. Helle v.d Jhutterb
yleispomi
rt 98cm
EVM
ie. Heivain Helinä
yleisponi
rt 100cm
EVM
iei. Marsalkka Kalle
valjakkoponi
trn 100cm
EVM
iee. Grattis Damm
yleisponi
trt 95cm
EVM
e. Kantahillan Maatuska
yleisponi
rn 102cm
EVM
ei. Kyntövallan Roope
2.46,3ly vs. 1 080v€
rnpäist 106cm
EVM
eii. Sigmund fran Dolesmond
valjakkoponi
mpäist 108cm
EVM
eie. Kyntövallan Riimuska
yleisponi
rn 99cm
EVM
ee. Kantahillan Liirumlaa
yleisponi
prn 100cm
EVM
eei. Tinamiesvalta
yleisponi
mrn 92cm
EVM
eee. Gimma-Liinuska
yleisponi
rnkm 97cm
EVM

Riesan suku on pääpainotteisesti valjakko- ja yleissuku, mutta yksi raviponikin on seuraan eksynyt.
i. Petuskin Jigger on suomalaiskasvatteja; punaraudikon värinen ja 103 cm korkea ori, jolla on komea liinaharja ja otsassa tähti. Jigger on luustooltaan kohtuullisen vankka, melko lyhyt- ja paksukaulainen ori selkeällä sukupuolileimalla. Jigger on kerran käynyt näyttelyissä, mutta jäi sillä kertaa ilman palkintoa. Sen sijaan orin lahjat ovat muualla, nimittäin valjakkoajossa. Ori kilpailee omistajansa kanssa noviisitasolla yksilöluokissa ja on ansainnut useita sijoituksia. Omistajansa mukaan Jigger on yhteistyöhaluinen, rauhallinen ja mitään pelkäämätön ori, jonka vahvuutena ovat kokoisekseen isohkot ja hyvät liikkeet. Myös kotioloissa raudikon käytös on moitteetonta ja se toimiikin omistajansa siskonpojan ratsuna. Jälkeläisiä Jiggerillä on 11 kappaletta.

e. Kantahillan Maatuska on ruunikko tamma, jonka omistaa pienikokoiseksi jäänyt aikuinen nainen. Maatuska on sekä ulkoisesti että luonteensa puolesta tyypillinen shetlanninponi. Omistajansa mukaan se osaa olla hyvinkin jääräpäinen, mutta toisaalta fiksu ja oppivainen. Omistaja itse on ainakaan kilpaillut Maatuskalla koulua C-luokissa, nykyään sillä käy vuokraaja, joka treenaa ponilla esteitä. Omistajansa yllätykseksi hieman paksusta ja lyhytjalkaisesta tammasta on paljastunut ihan pätevä esteponi, joka hyppää mielellään. Vuokraaja on osallistunut ponilla pariin kilpailuihinkin, toisissa kilpailuissaan tuloksena neljäs sija. Omistaja on teettänyt Maatuskalla myös yhden varsan, mutta homman rankkuuden takia ei kuulemma varmaan aio enää toista kertaa ponia astuttaa.

ii. Hovikumpi Kaarlos on vaaleanrautias valjakkoponi, joka viettää tätä nykyä ruunan elämää. Se ruunattiin 6-vuotiaana, mutta ehti sitä ennen olla yhden kesän ajan jalostuskäytössä ja astuen kymmenkunta tammaa. Lyhyen siitosuran jälkeen Kaarlos siirtyi viettämään leppoisaa ruunapojan elämää tarhaillen laumassa ja samalla valloittamaan valjakkokenttiä. Kaarlos ruunattiin, koska siitä haluttiin toimiva poni parivaljakkoon ja nykyään se kilpaileekin pääasiassa pariluokissa. Ruunaamisen myötä Kaarloksen luonne on tasoittunut entisestään, mutta edelleen se kuulemma keväisin saattaa hieman hirnahdella tammoille. Sen jälkeläisissä on muuten yksi kakkospalkittu kantakirjaori.

ie. Heivain Helinä jäi emänsä ainoaksi varsaksi ja sai pysyä emänsä luona kasvattajallaan. Nätti, metrin korkuinen raudikkotamma osoittautui emäänsä parempiluonteiseksi, vaikka siinä toki oli paljon samaa tammamaisuutta kuin emässään. Helinä kuitenkin toimi varsin hyvin niin ratsastaessa kuin ajaessa ja nuorena se sijoittui varsanäyttelyissä muutamia kertoja. Nykyään omistaja ei enää ole ehtinyt näyttelytouhuihin keskittyä, mutta hän on harkinnut Helinän kantakirjaamista. Lisäksi Helinäkin on jo saanut yhden oman varsan.

ei. Kyntövallan Roope asui kasvattajallaan kolmivuotiaaksi saakka ja myytiin sen jälkeen pojalle, joka teki orista raviponin. Roope osoittautui paitsi nopeaksi ja hyväksi ravaajaksi, myös varsin kilpailuviettiseksi tyypiksi. Kotioloissa se ihan erilainen, kuulemma varsin leppoisa ja sympaattinen poni, mutta radalla siitä löytyy vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ulkomuodoltaan Roope on komea ja hyvin maskuliininen ori ja se on kantakirjattu II-palkinnolla. Roopella on kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista melkein puolet on raviponeja ja puolet ratsuja. Tämä ruunikonpäistärikkö, 106cm korkea ori ei ollut raviponina kovinkaan kummoinen. Se ei juossut tajunnanräjäyttäviä aikoja, mutta se pärjäsi omissa sarjoissaan varsin mukavasti. Ennätys ponilla on 2.46,3ly ja voittosummaa kertynyt hiukan päälle 1 000v€.

ee. Kantahillan Liirumlaa on punaruunikko tamma, joka jäi kasvattajalleen kotiin, kun hän ei kuulemma kehdannut myydä sitä - varsa kun ei ollut se kaikista kaunein ja lupaavin yksilö. Kasvuiässä Lilli oli omistajansa sanoin suoranainen rumilus, mutta vuosien kuluessa tamman piirteet tasoittuivat ja siitä tuli varsin nätti. Omistaja päätti kokeilla teettää Lillillä varsan, ja kun varsa osoittautui ihan kelvoksi ja Lillikin hyväksi emäksi, teetti hän tammalla vielä pari varsaa lisää. Lillillä on siis yhteensä kolme jälkeläistä, joista yksi jäi kasvattajalleen ja on nyt jo saanut yhden oman varsan.

iii. Justus v.d Grosenhroots on 2-vuotiaana Hollannista Suomeen tuotu, metrin korkuinen musta esteponi, joka hyppäsi aikanaan peräti 70 cm:n ratoja. Kilpailuissa sillä kyllä hypättiin pääasiassa 50-60 cm:n luokkia. Sitä ratsasti omistajansa, nuori poika, joka kasvoi sille muutamassa vuodessa liian isoksi. Justus myytiin sitten siitoskäyttöön eräälle pienelle tilalle, jossa se sai omia ainoana orina koko kuusipäisen tammahaaremin. Jälkeläisiä Justukselle on kertynyt viisitoista kappaletta. Vaikka Justus itse oli aika temperamenttinen ori, sen jälkeläiset ovat olleet lähes järjestään isäänsä rauhallisempia.

iie. Helle v.d. Jhutterb syntyi Alankomaissa, mutta tuotiin sieltä aikanaan Suomeen. Helle ehti elämässään monenmoista, nuorena se ansaitsi muutamia ruusukkeita näyttelyponina, sittemmin se työskenteli parin vuoden ajan ratsastuskoulussa tuntiponina, kunnes se ostettiin yksityiseksi harrasteponiksi eräälle tomeralle pikkutytölle. Tyttö kilpaili tamman kanssa pikkuluokissa sekä koulua että esteitä. Hyväluonteinen, mutta shetlanninponien tapaan hieman omapäinen Helle oli mainio opettaja nuorelle omistajalleen, eikä sitä raaskittu myydä tytön siirtyessä isompiin. Helle sai viettää loppuelämänsä omistajallaan, saaden siinä sivussa myös kaksi jälkeläistä.

iei. Marsalkka Kalle oli komea, tummanruunikko ori, joka tunnettiin luonteeltaan hieman haasteellisena tapauksena. Tästä huolimatta orin kyvyt valjakkokentillä pistettiin merkille, ja menestyksen myötä sille alkoi tulla kysyntää jalostukseenkin. Kallella oli kieltämättä kokoisekseen varsin hienot, näyttävät liikkeet - erityisesti ravi. Kalle on vaikuttanut periyttäneen myös jälkeläisilleen hyviä liikkeitä ja komeaa, ryhdikästä olemustaan. Jälkeläisiä ori jätti 22 kappaletta.

iee. Grattis Damm asui kahden puoliveriratsun kaverina ja oli kuulemma lauman pomo. Topakka pikkutamma oli luonteeltaan hyvin temperamenttinen, vähän ärhäkkäkin. Ratsastaessa se harrasti pukittelua ja ajaminen sillä lopetettiin kokonaan kys. taipumuksen vuoksi, sen onnistuessa joskus hajottamaan potkuremminsä. Ulkoisesti "Daami" sen sijaan oli kaunis ja palkittiin kerran ykköspalkinnolla rotunäyttelyissä. Omistaja päätti teettää Daamilla yhden varsan ihan omaksi ilokseen. Myöhemmin omistaja yritti kyllä astuttaa Daamin uudelleenkin, mutta se jäi tyhjäksi.

eii. Sigmund fran Dolesmond on sentin verran ylikorkea poni, väriltään kaunis mustanpäistärikkö. Sigmund teki uransa valjakkoajon puolella, sijoittuen useita kertoja yksilöluokissa. Sigmundista oli aikanaan kaavailtu siitosoria, mutta se ei lopulta saanut kuin kuusi jälkeläistä ja niistä kaksi oli isänsä tavoin ylikorkeita - loputkin varsin isokokoisia. Juuri tämän asian vuoksi Sigmund päätettiin sitten ruunata, jonka ansiosta siitä sitten tuli valjakkoponi. Ulkoisista ominaisuuksista piittaamatta, Sigmundin jälkeläiset ovat kyllä olleet varsin hyväluonteisia ja myös hyväliikkeisiä.

eie. Kyntövallan Riimuska asui koko elämänsä kasvattajansa luona. Tammalla ajettiin ja ratsastettiin, lisäksi sitä käytettiin jonkin verran näyttelyissä. Nuorempana Riimuska myös hyväksyttiin kantakirjaan III-palkinnolla. Kantakirjauslausunnossa oli maininta kauniista päästä ja sopusuhtaisesta vaikutelmasta, mutta hieman lyhyistä etusääristä ja olemattomasta sä'ästä. Riimuska astutettiin kahteen kertaan, tuloksena kaksi orivarsaa Kyntövallan Roope ja Kyntövallan Rapsu.

eei. Tinamiesvalta oli lähes mustan sävyinen ruunikko ori, joka oli tarkoitus ruunata. Poni osoittautui kuitenkin sen verran lupaavaksi vieden jo 2-vuotiaana näyttelyissä luokkavoiton, että omistaja päättikin pitää sen orina ja katsoa, mitä tulee. Timpaksi kutsutusta poniorista kasvoi varsinainen komistus, joka valloitti näyttelytuomareita ja haali kaapit täyteen ruusukkeita. Luonteeltaan Timppa oli aikamoinen metkuilija, mutta myös hyvin ihmisystävällinen. Lopulta Timpasta ei noussut mitään tunnettua jalostusoria, mutta kylällään siitä tuli suosittu ja se pääsikin astumaan kylän tammoja. Jälkeläisiä sille kertyi vajaa parikymmentä.

eee. Gimma-Liinuska oli 97-senttinen kimo tamma, joka päätyi Kantahillan pikkutilalle siitoskäyttöön. Liinu oli ulkomuodollisesti varsin tavanomainen, mutta luonteeltaan täyttä kultaa. Kylän lapset saivat ratsastella sillä itsekseen ilman valvontaa ja lainasipa omistajansa sitä parina kesänä myös läheiselle ratsastuskoululle leirikäyttöön. Ratsastuskoululta tarjouduttiin jopa ostamaan tamma, mutta omistaja ei myynyt sitä. Sen sijaan Liinu sai neljä varsaa ja osoittautui mahtavaksi, huolehtivaiseksi emäksi varsoilleen.
Sukuselvityksen © Cynoria

Jälkeläiset


Syntymäpäivä Varsa Isä Omistaja Menestys
04.10.2015 o. Smooth Criminal RC Snöfall Radical Trotters 2.18,3aly, 5 628v€, KTK-III, A-Poniprinssi 2016 2.
19.12.2015 t. VIR MVA Ch Radical Redberry King Farling Radical Trotters 2.19,3aly, 5 854v€, KTK-II, vSE, Poniderby-A '16 4.
14.02.2016 t. Radical Roulette Hades Tiggare Hoplem Ponies 2.30,2ly, 1 101v€
27.12.2018 o. Radical Fallout From Dusk Till Dawn Guest Trotters tietoa
13.12.2019 o. Radical Fallhager From Dusk Till Dawn Väinöläntie 4 tietoa
08.07.2020 o. It's Tricky RC It's Coming Soon Team Koo -

Kilpailukalenteri


Meriitit::
YLA2
VRER-Ponitähti (450p)

Challenger Division 10/17 karsintalähdön neljäs Narrilaivassa 10.10.2017
Master Division 03/18 -karsintalähdön neljäs Duán Stablessa 20.03.2018
Shavann N'Joy -muistoajo 2018 voittaja Narrilaivassa 15.11.2018


Ennätykset::
1600m: 2.26,2ly | 2.20,3aly | 2.42,4mly | 2.39,3maly

Voittosumma:: 6 203v€
Statistiikka:: 124 14-6-10(-15)
VRKK-pisteet:: 0p
Muut voitetut palkinnot::
-
6-vuotiskausi
15.05.2015 - Loster - VILLIT (Tas 1600m) - 5/14, 2.57,3ly, 80v€
20.05.2015 - Snilli Trotters - VRER (Tas 1100m) - HLL
30.05.2015 - Snilli Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - 3/9, 2.54,4aly, 50v€
01.06.2015 - Pompejin Ravirata - VRER (Tas 1100m. 2.50-2.59,9 -aik. a-ponit) - 4/7, 2.59,4lyx, 10v€
02.06.2015 - Kerystonin Kartano - VRER (Ryh 1100m. enn yli 2.40,0) - 4/8 3.05,4aly 20v€
02.06.2015 - Ravirata Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m. a-ponit enn. 2.40,1-2.50,0) - HLL
04.06.2015 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m) - 9/12, 2.58,5alyxx
08.06.2015 - Rattonen - VILLIT (Ryh 1100m) - 11/11, 2.45,6aly
08.06.2015 - Ravirata Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m. a-ponit enn. 2.40,1-2.50,0) - 10/13, 2.55,2ly
09.06.2015 - Foxhillin Kartano - VILLIT (Ryh 1100m) - 2/8, 2.45,4alyx, 126v€
11.06.2015 - VRKK - VRKK (Ryh 1600m) - 8/10, 2.54,3aly
12.06.2015 - Duán Stable - VRER (Ryh 1600m) - 1/11, 2.56,4ly, 250v€
15.06.2015 - Kerystonin kartano - VILLIT (Ryh 1100m. enn. yli 2.40,0) - 7/11, 2.59,2aly
15.06.2015 - Ravirata Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m. a-ponit enn. 2.40,1-2.50,0) - 5/13, 2.50,5ly, 15v€
17.06.2015 - Rattonen - VILLIT (Tas 1100m. A-ponit avoin) - HLL
22.06.2015 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. A-ponit) - 1/7 2.47,2aly, 250v€
22.06.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1600m a-ponit. enn. yli 2.40,0 ) - 3/8, 2.54,0aly, 40v€
22.06.2015 - Ravirata Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m. a-ponit enn. 2.40,1-2.50,0) - HML
23.06.2015 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. A-ponit) - 3/9, 2.51,2ly, 70v€
24.06.2015 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. A-ponit) - 6/14, 2.49,3ly, 10v€
29.06.2015 - Ravirata Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m. a-ponit enn. 2.40,1-2.50,0) - 4/13, 2.48,4ly, 30v€
30.06.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1600m a-ponit. enn. yli 2.40,0) - 10/11, 3.05,9aly

Yhteenveto:: Statistiikka: 22 2-1-3(-3), Ennätykset:2.45,4aly, 2.48,4ly Voittosumma: 951v€
7-vuotiskausi
02.07.2015 - Ravirata Bulevardi - VRER (Tas 1100m) - 14/15, 2.50,3ly
08.07.2015 - Ravirata Bulevardi - VRER (Tas 1100m) - 6/15, 2.45,1ly
13.07.2015 - Duán Stable - VILLIT (Tas 1600m) - 1/13, 2.40,3alyx, 250v€
15.07.2015 - Ravirata Bulevardi - VRER (Tas 1100m) - 4/15, 2.45,2ly, 30v€
22.07.2015 - Ravirata Bulevardi - VRER (Tas 1100m) - 12/15, 2.52,4ly
29.07.2015 - Ravirata Bulevardi - VRER (Tas 1100m) - 6/15, 2.48,5lyx
30.07.2015 - Pompeji - VRER (Tas 1100m) - 4/6, 2.48,2lyx, 70v€
02.08.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 4/10 2.47,1aly, 50v€
02.08.2015 - Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m) - 6/9, 2.45,2ly
05.08.2015 - Ravitalli Rattonen - VILLIT (Tas 1100m) - 3/14, 2.41,2ly, 100v€
06.08.2015 - Duán Stable - VILLIT (Tas 1600m) - 5/10, 2.41,5lyxx, 20v€
08.08.2015 - Ravitalli Rattonen - VILLIT (Tas 1100m) - K
08.08.2015 - Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m) - 7/9, 2.45,2ly
12.08.2015 - Duán Stable - VRER (Ryh 1600m) - HML
13.08.2015 - Kerystonin Kartano - VRER (Ryh 1100m) - 5/7, 2.38,5aly
15.08.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1100m) - 4/12, 2.43,4aly, 40v€
15.08.2015 - Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m) - 6/9, 2.44,3lyx
17.08.2015 - Duán Stable - VILLIT (Tas 1600m) - 1/10, 2.45,2ly, 250v€
20.08.2015 - Skyforge - VRER (Tas 1100m) - 1/12, 2.35,2ly, 150v€
22.08.2015 - Snilli Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - 1/7, 2.34,2aly, 150v€
22.08.2015 - Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m) - 3/9, 2.43,3ly, 60v€
24.08.2015 - Kerystonin Kartano - VRER (Ryh 1100m) - 5/12, 2.38,3aly, 22v€
27.08.2015 - Loimulehto - VILLIT (Tas 1600m) - 3/16 2.30,4ly (liikaa parannusta), 100v€
27.08.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 3/12 2.34,3aly, 80v€
28.08.2015 - Snilli Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - 9/11, 2.35,1aly
28.08.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 9/12, 2.34,3aly
29.08.2015 - Bulevardi - VILLIT (Tas 1100m) - 7/9, 2.44,3ly

Yhteenveto:: Statistiikka: 27 4-0-4(-4), Ennätykset: 2.34,2aly & 2.35,2ly Voittosumma: 1 372v€

8-vuotiskausi
02.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Tas 1609m) - 14/16, 2.36,5ly
02.09.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1100m. Monté.) - 11/12, 2.44,3maly
03.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Tas 1609m) - 7/16, 2.37,1ly
04.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Tas 1609m) - 9/16, 2.35,5ly
05.09.2015 - Duán Stable - VRER (Tas 1600m) - 11/14, 2.38,1ly
07.09.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 1100m) - 4/9, 2.57,5lyx, 50v€
07.09.2015 - Duán Stable - VRER (Ryh 1600m) - 7/10, 2.34,2aly
08.09.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 2100m) - 8/9, 3.04,4ly
08.09.2015 - Savitaival - VRER (Ryh 1609m. Monté) - 1/8 2.50,2malyx, 150v€
11.09.2015 - Kerystonin Kartano - VRER (Ryh 1100m) - 7/9, 2.48,0maly
15.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 2/8, 2.34,4alyxx, 70v€
16.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m. Monté) - 1/9, 2.44,2maly, 300v€
17.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 4/6, 2.35,4aly, 30v€
18.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m. Monté) - 1/9, 2.44,4maly, 300v€
19.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 1/6, 2.33,1aly, 140v€
20.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m. Monté) - 2/9, 2.43,5maly, 150v€
21.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m) - 6/6, 2.35,5aly
22.09.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1609m. Monté) - 1/9, 2.43,2maly, 300v€
24.09.2015 - Snilli Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - 9/12, 2.35,3aly
26.09.2015 - Pompeji - VRER (Tas 1100m) - 4/5, 2.39,3lyxx, 70v€
29.09.2015 - Snilli Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - HLL

Yhteenveto:: Statistiikka: 21 5-2-0(-3), Ennätykset: 2.33,1aly, 2.35,5ly, 2.43,2maly Voittosumma: 1 560v€

9-vuotiskausi
05.10.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1100m) - 5/12, 2.32,6aly, 10v€
06.10.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1100m) - 3/7, 2.29,9aly, 100v€
07.10.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1100m) - 7/12, 2.32,6aly
07.10.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 1100m) - 1/6, 2.32,5ly, 200v€
08.10.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 1100m) - 16/16, 2.40,6lyx
09.10.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 1100m) - 6/14, 2.32,6lyx, 20v€
09.10.2015 - Ice Racing - VILLIT (Tas 1100m. Mini Talent.) - 13/14, 2.43,8ly
09.10.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1100m) - 11/12, 2.34,3aly
10.10.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 1100m) - 6/16, 2.43,5lyxx, 20v€
11.10.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1100m) - 5/12, 2.32,3aly, 10v€
12.10.2015 - VRKK - VRKK (Tas 1600m) - 6/10, 2.34,2ly
16.10.2015 - VRKK - VRKK (Tas 1600m) - 4/10, 2.32,4ly, 100v€
17.10.2015 - Duán Stable - VILLIT (Tas 1600m) - 7/10, 2.33,4ly
19.10.2015 - Savitaival - VILLIT (Ryh 1100m) - 8/12, 2.35,3aly
20.10.2015 - VRKK - VRKK (Tas 1600m) - 3/10, 2.33,1ly, 200v€
24.10.2015 - VRKK - VRKK (Tas 1600m) - 8/8, 2.39,2lyx
25.10.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Tas 1100m) - 3/11, 2.29,1ly, 30v€
27.10.2015 - Snilli Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - 6/12, 2.33,2alyxx, 10v€
28.10.2015 - VRKK - VRKK (Tas 1600m) - 7/10, 2.37,2ly
28.10.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1100m) - 8/11, 2.30,7alyx

Yhteenveto:: Statistiikka: 20 1-0-3(-1), Ennätykset: 2.29,1ly. 2.29,9aly Voittosumma: 700v€

10-vuotiskausi
08.11.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1600m.) - 9/12, 2.30,5aly
14.11.2015 - Ruskolilja - VILLIT (Tas 1100m) - 1/5, 2.49,2ly, 120v€
15.11.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Tas 1100m) - HLL
22.11.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Tas 1100m) - 9/11, 2.27,4ly
23.11.2015 - Aken Ravitalli - VILLIT (Tas 1100m) - 4/16, 2.30,5ly, 150v€
24.11.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1100m) - 8/10, 2.29,9aly
27.11.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1600m. Monté) - 9/12, 2.39,3maly
30.11.2015 - Aken Ravitalli - VILLIT (Tas 1100m) - 12/16, 2.35,2ly
02.12.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1100m) - 9/12, 2.30,3alyx
06.12.2015 - Aken Ravitalli - VRER (Tas 1100m, monté. A-ponien montémestaruus!) - 9/13, 2.43,4mlyxx
08.12.2015 - Kerystonin Kartano - VILLIT (Ryh 1100m) - 9/10, 2.33,2aly
11.12.2015 - Kerystonin Kartano - VRER (Ryh 1600m) - HLL
13.12.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Tas 1100m) - 2/12, 2.27,1ly, 140v€
18.12.2015 - Aken Ravitalli - VILLIT (Tas 1100m. Aken ravitallin Synttäriajo 2015) - 6/14, 2.30,4lyx, 100v€
19.12.2015 - Salta - VRER (Tas 1100m) - HLL
20.12.2015 - Narrilaiva - VRER (Tas 1100m) - 10/14, 2.34,5lyx
23.12.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Tas 1100m) - 7/11, 2.26,9ly
27.12.2015 - Narrilaiva - VILLIT (Tas 1100m) - 4/15, 2.29,7lyx, 70v€

Yhteenveto:: Statistiikka: 18 1-1-0(-1), Ennätykset: 2.26,9ly, 2.29,9aly, 2.43,4mly, 2.39,3maly Voittosumma: 580v€

11-vuotiskausi
16.01.2016 - Loimulehto - VILLIT (Tas 1600m) - 5/11, 2.20,6ly (liikaa parannusta), 20v€
16.03.2016 - Aken Ravitalli - VILLIT (Tas 1100m, Monté. Narrilaivan Maahiainen Muistoajo) - 7/12, 2.42,3mly

Yhteenveto:: Statistiikka: 2 0-0-0(-0), Ennätykset: 2.42,4mly Voittosumma: 20v€

12-vuotiskausi
09.04.2016 - Snilli Trotters - VRER (Tas 1600m) - 11/16, 2.26,2ly

Yhteenveto:: Statistiikka: 1 0-0-0(-0), Ennätykset: 2.26,2ly Voittosumma: 0v€
13-vuotiskausi
16.08.2016 - Korven Ravirata - VILLIT (Ryh 1100m. A-Poni Maraton -karsinta) - HLL

Yhteenveto:: Statistiikka: 1 0-0-0(-0), Ennätykset: - Voittosumma: 0v€
15-vuotiskausi
29.09.2017 - Radical Trotters - VILLIT (Ryh 1100m.) - 2/9, 2.23,2aly, 150v€
10.10.2017 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1600m. Challenger Division -karsinta) - 4/9, 2.25,6aly, 70v€ -> Finaaliin
20.10.2017 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1600m. Challenger Division -Finaali) - 9/12, 2.26,2aly

Yhteenveto:: Statistiikka: 3 0-1-0(-1), Ennätykset: 2.23,2aly Voittosumma: 220v€
16-vuotiskausi
20.02.2018 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1600m. Master Division -karsinta) - 6/7, 2.20,3aly
28.02.2018 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1600m. Narrilaivan Jäätöpöttäjäkuningatar) - 9/10, 2.21,6alyx
20.03.2018 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. Master Division -karsinta) - 4/9, 2.26,3aly, 60v€
30.03.2018 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. Master Division -finaali) - 8/9, 2.22,4aly

Yhteenveto:: Statistiikka: 4 0-0-0(-1), Ennätykset: 2.20,3aly Voittosumma: 60v€
17-vuotiskausi
20.07.2018 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. Master Dvision -karsinta) - 7/10, 2.20,3alyx,
10.08.2018 - Guest Trotters - VILLIT (Ryh 1600m. Master Division -karsinta) - 7/8, 2.24,4aly
29.09.2018 - Radical Trotters - VILLIT (Ryh 1100m) - 2/6, 2.20,6aly, 200v€
10.10.2018 - Guest Trotters - VILLIT (Ryh 1600m. Master Division -karsinta) - 10/12, 2.25,3aly

Yhteenveto:: Statistiikka: 4 0-1-0(-0), Ennätykset: 2.20,3aly Voittosumma: 200v€
18-vuotiskausi
15.11.2018 - Narrilaiva - VILLIT (Ryh 1600m. Shavann N'Joy -muistoajo 2018) - 1/8, 2.21,4aly, 500v€
20.11.2018 - Duán Stable - VILLIT (Ryh 1600m. Master Division -karsinta) - 10/12, 2.21,5aly

Yhteenveto:: Statistiikka: 2 1-0-0(-0), Ennätykset: 2.21,4aly Voittosumma: 500v€

Näyttelyt ja Match showt
29.07.2015 - Elfengård - NJ (Shetlanninponitammat) - 12/12 Tuomari: Welby
31.07.2015 - Walnut Grove Shetlands - NJ (Shetlanninponitammat) - 12/12 Tuomari: Kerppa
09.08.2015 - Heili - NJ (Shetlanninponitammat) - 12/12 Tuomari: Vibaja
17.08.2015 - Moondance - NJ (Shetlanninponitammat) - 11/12 Tuomari: Jannica

27.06.2015 - Moondance - VSN (Shetlanninponit, tammat) - 7/12, (3,5+4+3,5+4+2,5+2,5+3,5+3+3+3,5 = 33p) Tuomari: weem
11.08.2015 - Miseryn Ravitalli - VSN (Shetlanninponiravurit) - 10/10, (3½-4½-4-4-2½-3-4-4-3-3=35,5p) Tuomari: dookie

28.06.2016 - VRKK - VRKK (Rakenne: A-ponitammat) - 1/2, BIS4 jMVA-SERT

20.06.2018 - Kantakirjaustilaisuus - 14 + 14 + 14 + 14 = 56p. Ei palkita
30.07.2020 - Yleislaatuarvostelu - 30 (18+12) + 30 (20+10) + 20 + 10 + 4 = 94p YLA2 * Parhaat tekstipisteet

Päiväkirja

07.01.2015 - Saavuin jo aamuvarhaisella Radical Trottersiin, ja minun oli ensimmäisenä määrä liikuttaa ihana pieni Riesa-shetlanninponitamma. Tuo rautias odottelikin tarhassaan, kun saavuin paikalle, ja se oikein odotti että pääsisi tarhastaan tekemään jotain hyödyllistä. Tai sitten se odotti tilaisuutta päästä possuilemaan minulle, mutta olin positiivisin mielin, kun hain tamman tarhasta. Kiinnitin sen ulos, ja hoidin harjaustoimenpiteet raikkaassa pakkassäässä. Useimmiten tuo valkoinen aine sai minut hermoromahduksen partaalle, mutta nyt osasin jopa hieman nauttia siitä. Riesa muistutti minua olemassaolostaan tallaamalla varpaalleni, ja taisin hieman ärähtää ponille. Lähdettiin Riesan kanssa kentälle, jossa minun oli tarkoitus juoksuttaa ponia hieman liinassa, se kun oli omistajan mukaan jäänyt vähemmälle. Ruvettiin heti hommiin, ja pyysin tammaa käynnissä kunnolla eteen, jotta saatiin vähän isompaa käyntiä, mitä tamma yleensä meni. Huomasi kyllä, että tamma oli raviponi, sillä se oli koko ajan lähdössä ravaamaan. Kun lopulta annoin siihen luvan, Riesa suorastaan räjähti ja ravi oli muisto vain. Tuo rodeopukkeja esittelevä poni nauratti minua hetken aikaa, kunnes palasin maan pinnalle, ja komensin Riesa-ponia, joka järkyttyi syvästi saamastaan negatiivisesta huomiosta. Loppujen lopuksi mulla oli nätisti liinassa ravaava poni, joka hetkittäin hakeutui ihan siihen ratsumuotoon. Hieno, hieno Riesa!
Merkintä © VRL-10352


19.12.2015 - Jaaa, mitähän kello oikein on? 23.48, okei, ollaan vielä tämän päivän puolella siis. Tänään olikin melko odottamaton päivä, tai siis tottakai tiedettiin, että tämä päivä on tulossa, mutta odotettiin sitä vasta lähemmäksi uudenvuodenaattoa.
Tallityöntekijät olivat aloittaneet tallihommat jo tunnollisesti aamuvarhaisella, mutta päätin liittyä heidän seuraan tekemään hommia, vähän jaloittelemaan kakista toimistotöistä. Aloittelin itse ponitallista (eh, joo, vähän kevyemmät työt sopii tähän päivään), siellä jo moni odottelikin aamuruuan jälkeen ulos pääsemistään. Nämä ponit on siitä helppoja, että niitä saa vietyä useamman kerralla ulos. Otinkin naruun neljä sellaisa ponia, joiden käytökseen luotin, ja vein ne yhdellä rykäisyllä kaikki samaan tarhaan. Vedet ja heinät siellä olivatkin jo valmiina. Oli ihana, kirkas pakkasaamu ja hevosille tuotu lämmin vesi höyrysi kauniisti pakkasilmassa. Palasin talliin hakemaan lisää poneja.
Seuraavaksi menin hakemaan Riesaponia. Riesaponi olisi ehdottomasti ollut vietävissä viidentenä tuossa äsköisessä ulkoistamisryhmässä, mutta koska nyt karsinasta minua tapitti erittäin kantavana oleva Riesa, niin en sitä tuohon hötäkkään viitsinyt ottaa mukaan. Olisin sanonut Riesaa söpöksi mahansa kanssa, mutta sen perus tylsä möllötysilme söi vähän tätä söpöyttä, mitä varsamaha sille antoi. Nakkasin paikoillaan töröttävälle ponille riimun ja narun ja lähdin rauhakseen pitkällä narulla viemään sitä ulos. Riesa köpsötteli kuuliaisesti perässä, ilmekkään värähtämättä. Tuumin mielessäni, että milloin olisi hyvä aika siirtää Riesa siitostallin puolelle. Se tuntui ottavan niin lungisti ihan tuolla tavallisessakin tallissa, etten ollut pitänyt asian kanssa kiirettä. Varsomiseen oli kuitenkin vielä sellainen kaksi-kolme viikkoa aikaa, vähintään kaksi.
Nakkasin Riesan omaan tarhaansa, sillä oli nyt jo tämän vatsansa kanssa ihan varuiksi oma yksiö ulkona. Hetkellisesti Riesan ilme vaihtui möllötyksestä riemulliseksi, kun se näki tarhassa odottavan heinäkasan. Sinne se korvat törröllään ravasikin suorinta tietä kun laskin narun riimusta irti. Nyt voin sanoa, söööpööö poni <3 . Katselin hetken kun Riesa mussutti tyytyväisenä heiniään, mutta käännyin sitten kannoillani ja palasin talliin.
Vein vielä muutamat ponit ulos ja aloitin karsinoiden siivouksen. Olin jo siivonnut reilun tunnin verran karsinoita, kunnes puhelimeni soi. Vastasin ja asia koski jotain sähköpostissani laittamaa astutuspyyntöä. En muistanut asiaa suorilta niin tarkalleen, joten lähdin toimistolle tarkistamaan asiaa. Kävelin poniaitauksien ohi ja höpöttelyni lomassa katsoin kun Riesa näytti pusikoitten takana piehtaroivan lumessa ja sen vesisankosta nousi höyryä. - tai niin minä olin näkevinäni.
Kun palasin takaisin toimistolta, edelleen höpöttäen puhelimeen niitä näitä kuulumisia, jotenkin katseeni taas hakeutui Riesan aitaukseen. Nopealla vilkaisulla vaikutti siltä, että Riesa jälleen piehtaroi. Sitten minun oli pakko katsoa uudestaan... Tuo ei näyttänyt nyt ihan piehtaroinnilta. Ei hitto. Kuiskasin saman puhelimeen, jonka jälkeen sopersin ja huusin yhtä aikaa, että minun on lopetettava poni varsoo ulkona. Ja niin se teki. Voi hemmetin hemmetin hemmetti. Ensin juoksin aitaukselle, jossa totesin, että joo-o, kyllä se nyt varsoo, kun puolet varsasta on jo hangella. Ei se ollutkaan mikään vesi, mikä täällä höyrysi. Nyt ei auttanut panikoida, vaikka tosiasiassa panikoin. Aivot eivät yhtään olleet yhteistyössä ja sen sijaan, että olisin huutanut jotakin auttamaan ja tuomaan pyyhkeitä, ensimmäinen ajatus oli saada poni sisään. No, siis jos varsa on jo puoliksi ulkona, niin mitäpä lottootte, että nouseeko se siitä mukavalle kävelylle talliin. Niin, ei nouse. Ajattele vähän. Seuraavaksi aloin sitten riisua itseltäni vaatetta ja laitoin takin varsan ja lumihangen väliin sekä villapaidan varsan päälle, tai siis sen osan päälle, mikä oli ulkona. Siinä sitten kannustin t-paitasillani hangessa istuen Riesaa pusertamaan loputkin ulos.
Aikani siinä toimin kannustusjoukoissa, kunnes Riesa sai ähkittyä pihalle kauniin tammavarsan. En tosin siinä vaiheessa tajunnut alkaa ihailemaan kauneutta saati sukupuolta, vaan koppasin varsan vaatteideni kera kainaloon, avasin portin ja lähdin viipottamaan talliin. Riesa tepsutti vapaana perässäni talliin. Kyllä oli tallityttöjen ilmeet tuhannen taalan arvoiset kun pyyhälsin talliin t-paitasillani, vastasyntynyt varsa kainalossa ja emä perässä tipsuttaen. Olin kyllä varmasti itsekin tuhannen taalan arvoinen näky... Riesan karsinaan pyyhkäistäessäni sain soperrettua tallihenkilökunnalle vain jotain "lämmintä". Onneksi meillä on ihan huikea henkilökunta, sillä he kärräsivät paikalle lämmintä vettä, loimia, pyyhkeitä, jonkun ihme patterin, mistä lie sekin otettu ja minulle vilttejä ja kaakaota. Siinä yhdessävoimin lämmitettiin niin varsaansa hoitavaa Riesaa kuin varsaakin. Päätin, että on viisaampaa kutsua eläinlääkäri vielä varuiksi paikalle tarkistamaan varsa. Ei ollut ihan lämpimin maailmaanputkahtaminen hänellä.
Eläinlääkäri pääsi tulemaan paikalle, vasta muutaman tunnin perästä, mutta antoi ohjeeksi pitää varsaa lämpimänä, mutta kuitenkin antaa sen toimia omillaan ja yrittää esimerkiksi nousta seisomaan. Kun eläinlääkäri pääsi paikalle, oli varsa muutoin kunnossa ja hyvävointinen, mutta keuhkoista kuului vähän ääntä ja eläinlääkäri arveli, että synnytyksen yhteydessä on varmaan päässyt hiukan nestettä keuhkoihin. Hän totesi, että siinä on mahdollisuus keuhkokuumeeseen ja varsaa pitäisi nyt tarkkailla vähän enemmän, muttei nähnyt tilaa kuitenkaan hengenvaarallisena. Sitä minä sitten koko tämän päivän olenkin tehnyt, nököttänyt kaakaokuppi kädessä Riesan karsinassa tarkkailemassa hyvävointista varsaa. Nyt minulla on tauko, mutta kohta menen muutamaksi tunniksi takaisin, sitten muutamaksi tunniksi nukkumaan ja sitten taas vahtimaan. Varsa kuitenkin silmämääräisesti näyttää voivan ihan hyvin, se on jaloillaan ja syö. Näyttää pitävän ruuasta ihan yhtälailla kun emänsä. Huomenna eläinlääkäri tulee sitten vielä tarkastamaan tilanteen. Voihan Riesa minkä teit.

20.06.2018 - 7 ponia pakattuna autoon. Tänään oli tosiaan yhteensä 7 ponia pakattuna autoon, niin viimessen päälle puunattuna, että ei paljon tuloksettomia odotettu takaisin! Lähdettiin ponien kantakirjaustilaisuuteen Lappeenrantaan. Siellä oli tilaisuudessa paikkoja myös poneille, jotka eivät olleet saaneet kelpoisuutta kantakirjattavaksi.
Tämän myötä meillä oli myös Riesa mukana! Riesa oli näyttelyissä aina se kevyt, pieni, kiukkuisen näköinen reppana. Ei siitä ollut oikein kukaan tuomari tykännyt, lukuunottamatta yhtä raviponeihin erikoistunutta tuomaria. Vaan nyt lähdettiin toiveikkaina matkaan, kun tuomarikaarti koostui hyvin paljon kaikenlaisia poneja nähneistä tuomareista, niin arveltiin, että he osaisivat ottaa yksilöllisesti huomioon arvostelussaan myös käyttötarkoitusta.
Päästiin paikalle sopivissa ajoin, aikaa ei hirveästi ollut millekkään ylimääräiselle, joten lähdin hetimmiten ilmoittamaan ponit saapuneiksi. Tallityöntekijät Heikki ja Milla jäivät purkamaan poneja rekasta. Ilmoittautuminen meni jouhevasti ja palasin rauhallisin mielin takaisin Radicalin rekalle. Saapuessani rekalle... Pysähdyin, ähkäisin ja tein niin sanotun "facepalmin". Iso osa (4/7) näteistä ja kiiltävistä poneista oli nähtävästi käyneet makuulle matkan aikana, ne olivat ihan puruissa. Riesa oli yksi näistä laiskureista, jonka lisäksi hän oli sotkenut läjän matkaeväitä harjaansa, harja oli ihan täynnä heinänkorsia. Ruvettiin Heikin ja Millan kanssa porukalla arpomaan ensin, että kuka on vuorossa ensimmäisenä, kenessä on eniten puhdistettavaa ja kuka alkaa putsaamaan ketäkin. Voi vietävä. Miksei mikään koskaan suju niinkun voisi olettaa sujuvan? Sillätavoin kun normaaleilla talleilla? Onko kamalan liikaa pyydetty, että kun laittaa puunatun ponin hevosautoon, 4h myöhemmin kun sen sieltä ottaa pois, niin se näyttäisi edes etäisesti samalta?
Sain puhdistusoperaatioon Riesa-arvan. Riesan vuoro ei ollut ensimmäisenä, mutta se oli kyllä varmasti yksi työläimmistä puhdistettavista. Jokunen tovi myöhemmin nappasin sen harjasta ainakin näennäisesti viimeisen heinänkorren ja sutaisin vielä kostealla liinalla sen lävitse. Tällä välin kolme meidän ponia oli jo Heikin ja Millan esittäminä arvosteltu. Riesan vuoro lähestyi.
Esitin itse Riesan. Riesa ei ole kovinkaan vaikea esitettävä, ainut hankaluus sen esittämisessä on se, että saisi sen näyttämään edes hieman elävältä. Tai edes iloiselta, eikä happamalta luuskalta. Halutessaan sehän on söpö kuin mikä. Mutta se nanosekunti minkä se näyttää pirtsakalta ja pitää korvia hörössä, ei ole kovin pitkä. Riesa seisoi kuin tatti paikallaan ja minä yritin parhaani mukaan pitää sitä virkeänä, herättämättä heilumisellani liiaksi huomiota. Oli tuomareiden aika helppo arvostella, eikä siinä seisoessa pitkään mennytkään kun pyysivät liikkumaan. Riesan käyntiliikkeet tulee parhaiten esille vähän laiskahkossa käynnissä, sillä reipas käynti laittaa sen kiukuttelemaan, jolloin askel lyhenee merkittävästi. Yritin pitää käynnissä sopivan verkkaisen tahdin ja mielestäni siinä melko kivasti onnistuinkin. Seuraavaksi tuomarit pyysivät ravia. Riesaa ei olisi millään kiinnostanut juosta. Vähän sai raipalla avittaa, että askallaji vaihtui. Ravissa Riesan korvat oli niskaa pitkin ja sen naamasta niin näki, että miten se kelaili rumia sanoja päässään. Ravi oli suuresta kiukutuksesta johtuen vähän lyhyttä, mutta tuskin parempaan olisimme pystyneet mikään toinen päivä. Tuomarit pyysivät vielä hetkeksi seisomaan.
Pienen hetken jälkeen, kuulutettiin pisteet, yritin nopeasti laskea niitä päässäni, mutten kerinnyt, kun minua tultiin jo kättelemään ilman ruusuketta. Olin vähän pettynyt, ettei meille edes sitä valkoista ruusuketta annettu. Riesan pisteet eivät riittäneet palkintoon. En harmitukseltani tajunnut ollenkaan kuunnella arvostelua, vaan lähdin viemään Riesaa takaisin rekalle. Näytettiin Riesan kanssa kävellessämme varmaan ihan yhtä myrtyneiltä. Autolle päästyä huikkasin matkatovereille, ettei Riesalle herunut palkintoa. Ponihan ei tehnyt mitään väärää, joten tarjoilin sille porkkanan. Lähdin vielä hakemaan arvostelua, ennenkun veisin vielä toisen ponin kehään.
En oikeastaan yllättynyt kun Riesan arvostelussa mainittiin, että on kapea sieltä ja täältä, pieni sitä ja tätä. Myös raviliikkeitä toivottiin vähän tehokkaammiksi. Yllättävän paljon arvostelussa oli kuitenkin myös hyviä asioita kirjattu ja mainittu vielä hyvästä, tasaisesta luonteestakin. Neljä pistettä jäi palkinnosta uupumaan, ei nyt ihan hirveästi kuitenkaan. No katsotaan koittaako vielä uudelleen, luultavasti ehkä ei. Pakkasin Riesan autoon odottelemaan kotimatkaa. Hyvin tyytyväisenä hän jäi autoon heiniään rouskuttamaan.

01.11.2018 - Meillähän myös pääosin siitoskäytössä olevat hevoset ja ponit pidetään hyvässä kunnossa ja niitä liikutellaan säännöllisesti. Ihan vaan siksi, että jos sattuisi joku hyvä sarja raveissa olemaan mihin voisi ilmoittaa, niin ei ole kun viimeistellä koitosta varten. Näin Riesankin kohdalla. Vaikka sillä on jo useampi varsa alla ja ikääkin jo 18-vuotta, niin se on vallan mainiossa kunnossa, enkä lähtisi sitä ensimmäisenä vanhaksi haukkumaan.
Peruskunto ja nopeus Riesalla on kohdallaan, mutta muutaman viikon päästä olisi sillä edessä muutama isompi lähtö, mihin sen arvelin vielä ilmoittaa kun ikä riittää. Eli viimeiset startit Riesaponille. Sitä alettiin jo hyvissä ajoin treenaamaan enemmän näitä lähtöjä varten ja tänään minun oli tarkoitus ajaa sillä hiitti ja katsoa missä mennään. Riesa oli viettänyt aamupäivän ulkosalla ja hain sen sisälle valjastusta varten. En nyt tiedä oliko poni tavallista nyrpeämpi vai ei kun sen ulkoiluhetkeä häirittiin, sen ilmettä on vaikea välillä lukea kun se tuntuu olevan sellainen perus "tatti otsassa" -ilme.
Harjailin Riesaa käytävällä ja voisin väittää, että saatoin nähdä pienen nautinnon ilmeen, kun joku kunnolla hinkkaa kaulasta. Varmaksi en toki mene sanomaan, voihan se olla ehkä omaa toiveajatteluanikin. Puunasin ja putsasin Riesan ihan viimeisen päälle, sillä alkoi olla jo vähän talvikarvamaista paksumpaa karvaa päällänsä, mutten viitsinyt sitä enää näitä startteja ja treeneja varten klipata. Onneksi oli ollut leuto alkutalvi, niin ei Riesakaan ollut vielä kasvattanut kunnon pölypalloturkkia päällensä.
Valjastus sujui rivakasti ja pian pääsimmekin jo lähtemään tallipihasta metsän suuntaan. Ajattelin, että metsässä olisi mukavampi treenata vetoja, kuin radalla. Onneksi Riesa on ajaessaan vähän perusluonnettaan reippaampi, niin ei tarvitse koko ajan olla käskyttämässä eteenpäin. Tämä ajolenkki olikin sellainen mukava aivojen tuuletuslenkki itsellenikin, kun Riesa on niin mutkaton ajaa. Lämmittelin Riesaa kevyellä ravilla noin reilun kilometrin verran kun ajelin sen meidän metsässä sijaitsevalle "hiittisuoralle". Tämä koko suora pätkä riittäisi vallan hyvin koko Riesan hiittitreeniksi. Tullessamme suoran alkuun, annoin Riesalle merkin, että nyt pitää alkaa kulkea vähän kovempaa. Riesa kyllä äkkäsi hyvin nopeasti, että nyt oltiin hiitille tultu ja kovensi vauhtiaan hyvinkin rivakasti. Omaan makuun Riesa kuitenkin kulki ehkä hiukan liian hitaasti, joten kannustin sitä kärryiltä kiristämään vauhtia vielä hiukan lisää, Riesa luimisti korvia ja hyppäsi laukalle. Kiristin hiukan ohjia, toppuuttelin ja Riesa laskikin hyvin nätisti takaisin raville ja jatkoi melko reipasta ravia hiittisuoralla eteenpäin. Itseäni vähän kummastutti Riesan kiukustuminen ja laukalle hyppääminen, se ei tavallisesti tehnyt mitään sellaista. Annoin Riesan hetken vielä ravata keskinopeaa tahtia, kunnes pyysin sitä uudelleen kiristämään tahtia. Taas Riesa löi korvat luimuun, muttei tällä kertaa hypännyt laukalle. Se kuitenkin tuntui jotenkin tahmealta, eikä ravi vaikuttanut aivan hyvältä, puhtaalta ravilta. Ei kuitenkaan ontunut. Kummallista. Vielä oli noin sata metriä suoraa jäljellä ja kannustin Riesaa pitämään rivakan vauhdin loppuun asti.
Pääsimme hyvin, vaikkakin hiukan tahmeasti suoran loppuun asti ja jarruttelin Riesan käyntiin. Käynnissä Riesan askellus oli ihan puhdasta, eikä se siinäkään ontunut. Käänsin Riesan takaisin kotiinpäin. Haetken kävelimme verkkaisesti, kunnes pyysin sitä raville. Riesa lähti raviin mukisematta ja ravailimme kevyesti lähes kotiin saakka..
Tallipihaan päästyämme riisuin Riesan valjaista. Se oli hionnut aika paljon. Putsasin hionneet kohdan märällä sienellä ja heitin lämpimän loimen Riesan päälle. Vein Riesan karsinaan, tarjoilin sille sylillisen heiniä ja lämmintä progress-vettä. Hoitaessani pohdin vielä Riesan kummallista käytöstä reippaammassa ravissa ja ajattelin, että on viisainta kutsua hieroja huomiselle käymään Riesa läpi, jos siellä joku jumi kiusaa ja kirraa lihasta reippaammassa ravissa.

15.11.2018 - TÄNÄÄÄN OLI NIIIIIN HUIPPU PÄIVÄ!!!!! Ei jestas!! Käytiin tänään Narrilaivan suurissa poniraveissa, joissa oli tarjolla tosi hyviä lähtöjä aina tittelilähtöihin asti! Meiltä lähti monta rekallista poneja oikomaan jalkoja radalle. Ravipäivä oli meidän osalta hyvinkin onnistunut, tuli paljon kivoja tasaisia juoksuja, vähän pettymyksiä ja huonoja juoksujakin, mutta kyllä päälimmäisenä jäi tästä hulluuden retkestä oikein hyvä mieli. Yksi iso syy siihen oli Riesan upea esitys!
Riesa oli ilmoitettu Shavann N'Joy- muistoajo tittelilähtöön! Lähtö oli rajattu 2.25,0 aik. ja nopeammille shettistammoille. Lähtö ei ollut mikään ihan huikaisevan hyvätasoinen ja ennätyseltään Riesa oli toisiksi nopein mukaan ilmoitetuista. Lähtölistat nähdessäni olikin vatsaani survonut tuhatpäinen perhoslauma, sillä Riesalla oli ihan jopa mahdollisuuksiakin tässä porukassa! Meltäni varjosti kuitenkin vähän epätasaisesti sujuneet treenit kilpailuja varten. Riesa oli ollut vähän tahmea treenatessa ja hieronnoissa siitä oli löytynyt jonkin verran jumeja, jotka eivät millään meinanneet pehmetä. Onneksi noin viikkoa ennen tätä kisaa hierojamme totesi, että jumit on melkolailla tiessään ja juoksukin oli alkanut kulkea paremmin, ei ehkä ihan täysin moitteettomasti, mutta omaan tuntumaan kuitenkin niin hyvin, että uskaltauduttiin kisaan.
Tittelilähdöt olivat tavanomaisesta poiketen heti ravipäivän alussa. Riesan lähtö oli toisena, ohjastin Riesaa itse lähdössä. Riesan pitkäaikainen hoitaja, Milla, lämmitteli Riesan ja piti siitä muutenkin huolen koko ravipäivän ajan. Milla kertoi, että Riesa tuntui varsin hyvältä lämmittelyssä, vaikkakin sellaiselta perus laiskahkolta. Se ei minua huolettanut millään tavalla, sillä ei Riesa muutenkaan ollut mikään reippauden multihuipentuma tai sähäkkä salamaponi.
Lähtö lähestyi ja hyppäsin Riesan kärryille, poni vaikutti ihan pirtsakalta ja elastiselta kun ajoin sen radalle. Ajoin sillä hiukan lämmittelyajoa, ennenkuin poneja alettiin kerätä lähtöauton taakse. Riesa soluttautui muiden ponien joukkoon lähtöauton taakse oikein tormakkaasti, ei olisi voiut uskoa, että kyseessä on 18-vuotias mummoponi.
Saimme oikein hyvän lähdön ja sain Riesan kiritettyä toiseen pariin sisälle. Olimme tuolla paikalla vähän vapaamatkustajina, menimme tasaisesti samaa tahtia muiden kanssa. Pidin Riesan ensimmäisenä juoksevan ponin selässä tiukasti imussa. Riesa juoksi siinä oikein mielellään ja minusta tuntui, että olimme vähän hölkyttelylenkillä ja siinä joutaisi vaikka maisemiakin katsella. Ei tuntunut laisinkaan kilpa-ajolta, kun juoksunkulku oli niin helppoa ja jouhevaa.
Vaan sitten viimeisen kaarteen alussa alkoi tapahtua. Meidän edellä oleva poni hyppäsi laukalle ja voi että mikä tuuri oli, että ohjastaja sai sen ohjattua ulos, eikä jäänyt jarruttamaan sisäjonoa. Meillä oli siiis baana auki! Ja Riesassahan ytyä riitti, kun oli saanut koko matkan juosta helposti edellä menevän selässä ja tasaista vauhtia! Arvelin kannustaa Riesaa vähän kovempaan tahtiin, poni vastasi siihen hyvin. Ja Riesahan reippaasti laittoi tossua toisen eteen rivakammin. Sekin selkeästi huomasi, että latua riittää, joten eikun menoksi! Itsehän vain istuin kärryillä kyydissä ja pidiin ohjia löysästi käsissä. Riesa puski eteenpäin ihan omaa tahtia, joka tosin koveni vain hetki hetkeltä. Vilkaisin taakseni ja totesin, että loppusuoran puolivälissä muut ponit olivat jääneet jo noin neljä poninmittaa meidän jälkeen. Pelasin vähän varman päälle ja otin ohjista paremman tuntuman, että jos Riesa sattuisi hyppäämään laukalle, niin kerkeäisin reagoimaan siihen vähän nopeammin.
Vaan mitä turhia! Riesa lipui erittäin helppoon voittoon hyvin kauniilla ja tasapainoisella juoksulla! Minä olin käytännössä ollut vain kyytiläisenä ja Riesa oli hoitanut homman kotiin hienosti, konkari näissä hommissa kun oli!
Käytiin hakemassa Riesan hoitaja varikkoalueelta mukaan voittajaesittelyyn. Patsasteltiin voittajakuvissa ja otettiin vastaan palkinnot. Olisihan se varmaan ollut liikaa pyydetty mikäli Riesa olisi ollut edustavana voittajakuvassa, perus törö-ilme sillä oli siinäkin kuvassa. Kiinnostus lakkasi ilmeisesti siinä vaiheessa kun tulimme maaliin. Noh, mutta sellainen se pikku Riesa on.

Tekijänoikeudet

Ulkoasu © K.K.
Ulkoasun kuvat © Ravikuva Jean Pierre Belot (CC BY-NC 2.0)
Kaikki muu ellei toisin mainita © Radical Trotters

Virtuaalista / SIM-Game

Tämä on virtuaalinen ravitalli
Virtuaalihevonen, kuvissa esiintyvä hevonen ei liity tällä sivulla oleviin tietoihin