Praque Trakehners

Awwy Express


       

Virallinen nimi: Awwy Express "Awwy" Rekisterinumero: VH11-021-0515
Rotu, Sukupuoli: Trakehner, tamma Syntymäaika: 19.07.2010 (4 vuotias 27.01.2011)
Säkäkorkeus: 166cm Painotuslaji: Esteratsastus
Kasvattaja: Marina Berg Koulutustaso: re: 150cm | ko: helppo A
Omistaja: Seela. (VRL-09940) Saavutukset: ERJ III

Lokakuun 2012 arvostelussa palkittu ERJ III

Luonnekuvaus

Olin käymässä hyvän ystäväni Lisa Woodsin omistamalla hevostilalla, joka majoitti hylättyjä hevosia. Oli hieman painostava kesäilta, ukkonen jyrähteli jossain kauempana horisontissa. Hevosauto kaartoi pihaan, ja kuulin vain kuinka hevoset kolistelivat rekan sisällä ja hirnuivat kauhuissaan. Autonkuljettaja avasi takaluukun, ja menimme yhdessä kiinnostuneina katsomaan auton sisältöä. Siellä oli aliravittu ja pahoinpidelty tamma ja sen arviolta viikon ikäinen tammavarsa. Tajusimme tilanteen vakavuuden, hoidimme hevoset äkkiä hyvin kuivitettuun karsinaan ja soitimme eläinlääkärin paikalle. Hän tarkisti hevoset, ja paljasti ettei heikolla tammalla ollut voimia imettää nuorta varsaansa, joka ei pysyisi elossa ilman ternimaitoa. Onneksi tallissa oli toinen tamma, jonka varsa oli juuri menehtynyt, joten siirsimme varsan sen karsinaan. Tamma otti varsan mielellään vastaan, ja hoiti sitä kuin omaansa. Varsan oikea emo kuoli yöllä karsinaansa. Kun varsa varttui, Lisa kertoi ettei hänen aikansa riitä hoitamaan varsaa, joten minä suostuin (no okei, kinusin!) varsan itselleni. Nykyään tämä varsa, Awwy Express, on yksi Prayan menestyneimmistä estehevosista!

Niin sitä luulisi, että kovia kokenut hevonen olisi sisäänpäinsuuntautunut ja äärimmäisen arka, mutta onneksi Awwyn kohdalla ei asiat mene näin. Se on utelias ja yllättävän rohkea tamma, eikä sille ole ilmeisesti jäänyt minkäänlaista muistikuvaa varsa-aikojen kauhukokemuksista. Tamma päästää kaikki hyvin lähelle itseään olematta varuillaan ja epävarma, sillä se on ollut pikkuvarsasta asti koko ajan ihmisten lähellä. Koska tamma on näin luottavainen ihmisiin, se oli siltä kantilta katsottuna suht helppo koulutettava. Tamma on vain erittäin tarkka ratsastajan toimista, ja mahdollisuuden tullen menee mieluiten sieltä mistä aita on matalin.

Awwy on hieman rämäpäinen tapaus, mutta kun tammalle näyttää kuka ohjaa ja käskee, niin kyllä se sitten leppyy. Se vaatii selkäänsä hyvähermoisen ratsastajan, joka jaksaa pelata tamman parissa hermostumatta jatkuvasta vänkäämisestä huolimatta. Välillä taistelu tuntuu jatkuvan koko tunnin, mutta kun tilanne on täysin toivoton, suosittelen lämpimästi rentoa maastolenkkiä, jossa molempien mieli kevenee. Esteille tamma tulee usein turhankin kovalla vauhdilla, joten ratsastajan kädet ovat aika kovilla. Puolipidätteet ja istunta on se taikatemppu, jolla tamman saa tanssimaan mielensä mukaan. Tamma osaa itse katsoa aika hyvin jalkoihinsa esteillä, joka keventää ratsastajan tehtävää. Awwy kieltää harvoin, eikä pelkää erikoisia esteitä.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Alwyn Redline ii. Alwine Part'2' iii. Amazing Cruzz
iie. Alana
ie. Going Redline iei. Rn Nevelie
iee. Redone
e. Addy Express ei. About Xmas eii. Schlau's Skyline Worcarp
eie. Resistance
ee. Gwendolyn eei. Gwertt
eee. Touchee

i. Alwyn Redline on vuonna 1995 syntynyt vaaleanpunarautias trakehnerori. Alwyn on erittäin lahjakas urheiluhevonen, etenkin esteratsastuksessa. Ori kiertää maailmalla estekilpailuissa, ja se hyppääkin vain tasokkaissa 160cm korkeissa radoissa. Alwyn on aloittanut myös näyttelyiden käynnin menestyksekkäästi, jokaisella kerralla päässyt bis-kehään mukaan. Pian siitä tuleekin jo muotovalio, joten se saa entistäkin enemmän arvostusta siitosorina. Tällä hetkellä varsoja on rekisterissä 40 kappaletta.

ii. Myös 175cm korkea trakehnerori Alwine Part'2' on tummanpunarautias estehevonen. Se on hyvin kuuluisa etenkin Tanskassa, jossa se hyppäsi radalla yli 160cm esterataa ainoana hevosena täysin puhtaasti! Alwine on aktiivisessa jalostuskäytössä, ja vaikka astutusmaksut on korkeat, tammoja on ihan jonoksi asti! Jälkeläisiä on tällä hetkellä 47 kappaletta.

ie. Going Redline on Alwinen tapaan yksi Tanskan este-ennätysten rikkoja. Reddi on myös muotovalio, siis suosio on jopa turhan suuri. Varsat ovat tähän asti menneet aina myyntiin, koska ne menevät oikeasti kuin kuumille kiville. Jälkeläisiä on vasta 6, eikä määrä nousekaan kovin suureksi tamman omistajien mukaan.


e. Addy Expressin historia on hyvinkin pitkälti usvan peitossa, johtuen sen hämärästä menneisyydestä. Tamma asui hyvin huonokuntoisessa ladossa, jossa sitä kidutettiin mm. liian vähäisellä ruokinnalla ja juotolla. Tammalla oli matoja ja paljon ihottumia, joten sen hoitokin oli jäänyt hyvin vähäiseksi. Omistaja oli jotenkin onnistunut saamaan hienon puoliverioriin astumaan tammansa, ja aikoi myydä varsan hyväsukuisena maailmalle. Suunnitelma kuitenkin epäonnistui, koska läheisen tallin ratsastajaporukka näki sairaan tamman ja heikon varsan tilanteen. He ilmoittivat poliisille ja eläinsuojeluyhdistykselle hevosten olinpaikan, ja nainen sai kaltoin kohdeltujen hevosten vuoksi eläintenpitokiellon sekä sakkoja. Addy vietiin Marina Bergin siitostallille, johon se sitten kuoli.

ei. About Xmas on tummanruunikko, 166cm korkea eläkeläinen. 18-vuotiaan oriin suvussa esiintyy erittäin hienoja esteratsatsuksessa pärjänneitä trakehnerhevosia, kuten arvostettu orhi Schlau's Skyline Worcarp! Masilla on kilpakalenteri tasan 100 kilpailua sijoittuen 79:ssä kilpailuissa. Jälkeläisiä on 6 kappaletta, sillä tätä arvostettua sukua ei haluta polttaa kerralla puhki.

ee. Gwendolyn on taas vähemmän arvostetusta suvusta, mutta tamma onkin sukunsa helmi. Se on muotovalio, KTK-I ja estelaatuarvostelun I- sijalle päätynyt ruunikonpäistärikkö. 22-vuotiaalla vanhuksella on jälkeläisiä vain 6, eikä enempää ole suunniteltu.


Syntymäaika Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
02.08.2011 tamma Prayas Fearfactory Royal Correct Praya Sporthorses
01.06.2012 ori Prayas Daredevil Labyrinth Graftham Stud
07.03.2012 ori Avagon Praya Royal Correct Carbon Stud

Päiväkirja & valmennukset

05.10.2012 päiväkirjamerkintä
Päivitin Awwyn sivujen tietoja vähän ennen erj-laatikseen ilmoittamista. Sukuselvitystä pitäisi vielä kolmanteen polveen asti kirjoittaa, muuten kaikki alkaa olla paketissa. Yksi valmennus vielä uupuu, mutta nopeastikkos sitä sellaisen kirjoittaa. Toivottavasti tamma pärjää hyvin arvostelussa, haaveissa II-palkinto!

30.06.2012 estevalmennus, valmentajana Matthäus Trümper Dark Side Trakehnersista
Awwy toimi tänään ihan kohtalaisesti. Suoritukset olivat melkoisen tasapaksuja, eikä mitään uskomattoman upeita onnistumisia tai epäonnistumisia nähty. Tamman hyppytyyli on varsin persoonallinen ja saattaa olla hevosta kuluttavakin. Yhteistyönne sujui melko hyvin, mutta välillä, etenkin pidempien teiden jälkeen menetit hallinnan hevoseen, mikä johti pudotuksiin. Kun saatte yhteispelinne tasoittumaan, suorituksetkin ovat hyvin todennäköisesti parempia. Tamma on selvästi halukas hyppäämään, mikä on erittäin hyvä asia ja Awwysta löytyy myös sähäkkyyttä, mikä on tarpeen esteillä. Todennäköisesti meno muuttuu paremmaksi kun saatte lisää rutiinia ja treeniä alle.

23.06.2012 päiväkirjamerkintä
Niin se vaan Awwykin täyttää 15 vuotta, miten tää aika meneekin näin nopeesti! Tamman esikoinen, ja samalla Prayan ensimmäinen kasvatti Fearfactory on aloittanut aktiivisen kilpailemisen erittäin näyttävästi, sijoituksia kasassa lähes 20. Tamman toinen jälkeläinen myytiin Grafthamiin, jossa sekin kasvettuaan aloittaa kilpailemisen. Vielä ainakin kaksi varsaa suunnitteilla.
Awwyn kilpakalenteri näyttää todella hyvältä, ne 54 sijoitusta on kyllä vaivalla ansaittuja. Tamma lähtee syksyllä estelaatiksiin, toivottavasti pärjätään hyvin. Näyttelykalenterin palattua taas kunnolla toimintaan aletaan käymään aktiivisemmin kehässä, enää kaksi MVA-SERTiä niin sehän on jo muotovalio taskussa!

13.06.2012 estevalmennus, valmentajana Jenna
Awwy oli alusta asti hyvin pirteä ja veikeän oloinen tamma. Käskin ottaa ohjat ja rauhoittaa tamman käyntiä. Se onnistui ihan hyvin, enemmän puolipidätteitä ja vähemmän pohkeita. Laitoin kahdet 60 senttiset ristikot kentän pitkille sivuille ja kolme laukkapuomia keskelle kenttää. Käskin ratsukon keskiympyrälle. Awwy taipui hyvin ja puomit sujui näpsäkästi. Muutama pukki tuli, mutta ratsastaja pysyi selässä. Laukassa ratsukko tuli kohti ensimmäistä ristikkoa ja siitä heti toiselle pitkälle sivulle. Sielläkin oli ristikko. Hypyt sujui hyvin, mutta ratsukko suoritti sen vielä pariin kertaan.
Tämän jälkeen nostin ristikot 150 senttisiksi pystyiksi ja puomeista kokosin kentän keskelle 120 senttiä korkean ja 90 senttiä leveän okserin. Ideana oli ensin hypätä toinen pysty sen jälkeen puolikaarella okserille ja viimeiseksi taas pysty puolikaaren päässä. Tässä notkea ja vikkeläliikkeinen Awwy oli elementissään. Tammalle hypyt eivät tuottaneet juurikaan haasteita, mutta ratsastajan rooli olikin merkittävä, sillä tässä tehtävässä tuli osata johtaa jo esteen päällä, jotta alastulosta matka jatkuisi myötälaukassa. Kaiken kaikkiaan ratsukko suoriutui tehtävästä varsin näppärästi vaikka ratsastaja ajoittain häselsikin omiaan.

07.06.2012 estevalmennus, valmentajana spy
Olin ajoissa valmennuspaikalla rakentamassa esterataa, kun saavuitte Awwyn kanssa paikalle. Radan valmistuttua katselin lämmittelyänne, tamma oli erittäin innokas ja hieman rämäpäinen, mutta teit tottuneesti paljon siirtymisiä ja voltteja. Pikkuhiljaa hevonen rauhoittui ja pystyimme aloittamaan valmennuksen. Verryttelyä varten olin siirtänyt suurelle ympyrälle kolme puomia, jotka pyysin menemään muutamaan kertaan. Awwy suoriutui tehtävästä rauhallisesti, mutta kun nostin ympyrälle pienet ristikot se terästäytyi ja tajusi, että tänään olisi vuorossa esteitä. Todella monen ympyrän jälkeen pidätteet alkoivat menemään läpi ja uskalsin päästää isommille esteille. Olin koonnut teknisen radan, jonka estekorkeus ei kuitenkaan ollut 100cm korkeampi. Alkuun laskin muutaman erikoisesteen, jotta korkeus nousisi vähitellen ja Awwy saisi hieman katsoa esteitä. Awwy ei katsonutkaan vesiestettä, portteja tai värikkäitä johteita, se vain ampaisi esteelle ja hyppäsi suurella ilmavaralla, joten sinulla oli hieman vaikeuksia selässä pysymisessä ja hetkittäin hallinta oli kokonaan hukassa. Neuvoin pitämään käden hieman rennompana, vaikka se tuntuu vaikealta noin vauhdikkaan hevosen kanssa, sekä istumaan hieman suoremmassa, jotta pidätteet menisivät paremmin läpi. Tämä auttoi ja Awwyn meno oli hallittua, mutta silti aivan liian vauhdikasta. Nostin esteet ja pyysin aloittamaan radan. Tamma jatkoi kaahaamista, joten muutamat tiukat kurvit eivät onnistuneet. Silti tunsin varmaksi ja uskalsin nostaa teille esteitä. Mitä korkeammaksi esteet tulivat, sitä paremmin Awwy tuli takaisin, ja 150cm lyhennetyllä radalla kaikki sujui erittäin hyvin. Sinun pitäisi treenata Awwyn kanssa paljon myös pienempiä esteitä, jotta saisit sen hallintaan aina. Yritä myös rentouttaa omaa istuntaasi, istua suorassa ja luottaa että Awwy on hallinnassasi, jottet tee turhia pidätteitä ja hermostuta tammaa entisestään.

30.10.2011 päiväkirjamerkintä
Awwyn ulkoasu myös vaihdettu tänään. Vaude vauu, tamma sai Lyne Studin näyttelyistä MVA-SERTin, jee! Jospa meillä sittenkin olisi mahiksia muotovaliolle? Nyt nousi odotukset pilviin.

13.07.2011 estevalmennus, valmentajana Jenza
Tulitte ensiksi keskiympyrällä kahta puomikasaa rauhallisessa laukassa. Olit ennen tätä tehtävää itse alkuverrytellyt kaikissa askellajeissa ja näin että teillä pelasi hyvin yhteistyö. Olit saanutkin heti Awwyn kuuliaiseksi ja mikä tärkeintä, tamma liikkui allasi rennosti ja energisesti. Alkuhypyt olivat ihan pieniä, aloitettiin siinä 60cm mutta estettä nostettiin aina 20cm kun teillä meni hyvin. Valmennuksen aikana harjoiteltiin enemmänkin linjalla ratsastusta ja loppu valmennuksesta mentäisiin radan ratsastusta jos olisi aikaa. Tulitte ensiksi laukassa kahta pientä pystyä linjalla mitkä olin laittanut pitkälle sivulle. Nostin nämä kummatkin esteet heti jo metriin, lopulta nostin aina takimmaista puomia 20cm ja etunmaista 10cm. Korkeimmillaan molemmat esteet olivat 150cm. Kun tulitte linjalle, muistit hyvin joka kerta tehdä suoran tien, myödätä hypyssä ja antaa tammalle tarpeeksi ohjaat. Teiltä meni tämä linjassa ratsastaminen erittäin hyvin, huomasi kyllä että olitte tehneet aikaisemmin ja moniakin kertoja yhteistyötä. Loppu valmennuksessa teinkin teille radan johon kuului kuusi estettä. Se aloitettiin linjalle, kokorataleikkalla muuri, lyhyellä sivulla okseri ja kokopituussuuntaaleikkalla trippeli jonka alla oli pieni vesimatto. Ratamme sujui mainiosti kun tulitte sen molemmista suunnista. Pari kertaa teillä oli okserille tie hieman hukassa

Kilpailukalenteri

Pvm Kutsu Luokka Sijoitus
NJ Näyttelyt
20.08.2011 Lyne Stud trak MVA-SERT
ERJ Esteratsastus, 54 sijoitusta joista 7 voittoja
29.07.2011 Cheval Delamer 150cm 7/49
08.08.2011 Skurvash 150cm 4/30
11.08.2011 Skurvash 150cm 4/30
12.08.2011 Skurvash 150cm 3/30
04.08.2011 Skurvash 150cm 5/30
11.08.2011 Skurvash 150cm 1/30
13.08.2011 Skurvash 150cm 1/30
26.08.2011 Skurvash 150cm 1/30
31.08.2011 Skurvash 150cm 3/30
12.02.2011 Dark Side Trakehners 150cm 2/30
12.02.2011 Dark Side Trakehners 150cm 3/30
13.02.2011 Dark Side Trakehners 150cm 2/30
14.02.2011 Dark Side Trakehners 150cm 2/30
16.02.2011 Crawford 150cm 5/30
08.03.2011 VRPY 150cm 2/40
30.03.2011 Dark Side Trakehners 150cm 2/30
01.04.2011 Dark Side Trakehners 150cm 5/30
21.03.2011 Twisty Puzzle 150cm 3/30
07.05.2011 Dark Side Trakehners 150cm 2/30
08.03.2011 VRPY 150cm 2/40
20.07.2011 Västerby 150cm 3/50
14.08.2011 Dark Side Trakehners 150cm 3/30
18.08.2011 Freasia Sporthorses 150cm 1/30
06.08.2011 Satulinna 150cm 1/23
07.08.2011 Satulinna 150cm 3/25
07.08.2011 Satulinna 150cm 4/23
20.09.2011 Cannabian Warmbloods 150cm 3/40
01.08.2011 Miitsu 150cm 2/40
10.09.2011 Praya Sporthorses 150cm 4/60
09.11.2011 Dark Side Trakehners 150cm 4/30
10.11.2011 Dark Side Trakehners 150cm 3/30
30.08.2011 Dark Side Trakehners 150cm 1/30
10.09.2011 Toivoton 150cm 1/30
24.09.2011 Satulinna 150cm 5/30
25.09.2011 Satulinna 150cm 4/30
15.01.2012 Praya Sporthorses 150cm 3/30
16.01.2012 Praya Sporthorses 150cm 2/30
23.01.2012 Mel Seren 150cm 3/30
20.01.2012 Hex Sporthorses 150cm 7/50
28.02.2012 Dark Side Trakehners 150cm 3/30
27.02.2012 Satulinna 150cm 3/96
22.05.2012 Jadessa Warmbloods 150cm 2/49
22.05.2012 Jadessa Warmbloods 150cm 2/48
13.06.2012 Graftham Stud 140cm 3/40
14.06.2012 Graftham Stud 140cm 2/40
24.01.2012 Praya Sporthorses 150cm 3/30
17.06.2012 Dark Side Trakehners 150cm 4/30
06.06.2012 Kk Bailador 140cm 2/44
24.06.2012 Lyne Stud 140cm 7/60
25.06.2012 Lyne Stud 140cm 3/60
28.06.2012 Praya Sporthorses 150cm 3/40
28.06.2012 Praya Sporthorses 150cm 6/40
29.06.2012 Praya Sporthorses 150cm 5/40
28.06.2012 Kuurakka 150cm 6/60
03.07.2012 Solo 150cm 6/40
virtuaalihevonen / a sim-game horse               Hevosen kuvien © Gestüt Wiesenhof
Webdesign © Leija 2012