Praque Trakehners

Abbie Express


       

Virallinen nimi: Abbie Express "Abbie" Rekisterinumero: VH11-031-0538
Rotu, Sukupuoli: Suomalainen Puoliverinen, tamma Syntymäaika: 13.07.2011 (4 vuotias 21.01.2012)
Säkäkorkeus: 172cm Painotuslaji: Esteratsastus
Kasvattaja: Praya Sporthorses Koulutustaso: re: 160cm | ko: helppo B
Omistaja: Seela. (VRL-09940) Saavutukset: -

Luonnekuvaus

Jo jonkin aikaa olen etsinyt rakkaalle fwb-tammalleni Svealle oriseuraa, ja mikään ei oikein ollut mieleinen. Koska tätä unelmaoria ei mistään tahtonut löytyä, päätin jättää etsinnän kokonaan pois. Kuitenkin vieraillessani hevostalli.netin virtualifoorumilla huomasin erään mielenkiintoisen topiikin, jossa tarjottiin palkittuja fwb-oreja jalostukseen. Klikkasin itseni topiikkiin, katselin vaihtoehdot läpi kunnes näin Anin. Upea suku, kaunis ruunikonpäistärikkö karvapeite ja hyvin kisannut, parempaa oria ei vastaan heti tulekaan! Sovin astutuksen ajankohdan, ja niinpä sitten 13.07. syntyi kaunis tummanruunikko tammavarsa. Nimen halusin jotenkin liittyvän vanhempiinsa, joten liitin Svean nimestä Expressin ja oriin alkukirjaimella alkavan tamman nimen. Nimivaihtoehtoja tuli mieleeni vain neljä, joista kaksi olivat ylitse muiden. Abbie vastaan Aneya, kumpi? Pienen mietinnän jälkeen päätin, että Abbie, Abbie Express, olisi sopiva.

Tämä tamma on superkiltti hoitaa. Se suorastaan rakastaa huomiota ja hoivaa, ja joskus tamman näkee torkahtaneen harjaustuokion aikana. Sen lempeä ja jopa äidillinen luonne luo turvaa myös talliporukan pienimpien keskuudessa. Abbie tottelee maasta käsin ihmisiä koosta riippumatta, kunnioitus kyllä on kohdallaan. Tamma nostaa kavionsa usein itse ylös kavioiden huoltoa varten. Varustaminen ei tuota ongelmia koskaan, sillä tammalla ei ole tapana vitkastella itselleen mieleisissä asioissa.

Abbie on ollut aina helposti käsiteltävä ja reipas oppimaan. Ratsuna tamma on eteenpäinpyrkivä ja selväpäinen, mutta hyvin herkkä. Se tottelee pienimpiäkin apuja mukisematta, ja suorittaa liikkeen loppuun saakka. Abbie tarvitsee osaavan ratsastajan, joka osaa antaa avut lyhyinä ja selkeinä. Tamma hämmentyy, mikäli ohjeet ovat sekavat tai ratsastaja hermostunut. Tamma ei menetä juuri koskaan malttiaan, joten se on todella luotettava yksilö. Esteillä tamma on innokas, joskus turhankin paljon. Se vaatii perusteelliset lämmittelyt ennen harjoitusesteitä, tammalla kun on taipumista kuumenemiseen. Puolipidätteet ja istunta ovat avainsanoja Abbien kanssa radalla. Jos tamma saa mahdollisuuden, se saattaa lähteä vauhdikkaasti ja ylittää kaikki esteet kuin tuulispää. Kun ratsastaja pysyy tarkkana, niin tammakin tottelee alla kuin unelma. Abbie ei pelkää oudontyylisiä esteitä, mutta käy mielellään tutkimassa nämä ihmetykset ennen radalle menoa. Maastokaverina tamma on reipas, mutta hyvin hallittava.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Kearney's Anakin
    PP MVA, ERJ I, KTK II
ii. Kearney iii. Autsher Tabil
iie. Lady Matsher
ie. Abbey's Levito iei. Tyelar Swing
iee. Ohmilious
e. Svea Express
    SPL II, YLA3
ei. Jagello Express eii. Casanova IV
eie. Miss Goldica
ee. Princess Fix eei. Prince Royal
eee. Marengo Blixten

i. Kearney's Anakin on komea suomalainen puoliveriori. Ori on hyvin tasokas estehevonen, radallakin menee 160cm esteet kevyesti. Ani on vähän ylikorkea puoliverihevonen, sillä sen säkäkorkeus on huimat 183cm. Kouluratsastuksessa liikkeet menee sujuvasti helppoon A:han asti. Ori on kantakirjattu II palkinnolle. Jälkeläisistä kaksi ovat jo aloittaneet kilpauransa erittäin hyvällä menestyksellä.

ii. Massiivinen ja komea isänisä Kearney on upea kantakirjaori ensimmäisellä sijalla. Sen jälkikasvu on hyvin kysyttyä, mutta omistaja pyrkii pitämään jälkeläisten määrän hyvin lapasessa. Ori on kisannut esteillä jopa 160cm luokissa, mutta irtohypytyksellä ori ponnaa jopa kahden metrin korkuuteen! Ori periyttää suurta kokoa ja erinomaista hyppytyyliä.

ie. Abbey's Levito on tammaksi todella massiivinen ja temperamenttinen yksilö. Se omaa aivan omanlaisensa hyppytyylin, joka kuitenkin kantaa jopa 160cm korkean esteen toiselle puolelle. Tamma on kantakirjattu toiselle sijalle, ja se on saattanut maailmaan jo pari jälkeläistä.


e. Svea Express on minun oma kasvattini vuodelta 2009. Tamma periyttää jälkeläisilleen pomminvarmaa ja ystävällistä luonnetta, näyttävää ulkomuotoa sekä hienoa yleisratsun taidokkuutta lajiin kuin lajiin. Tamma on kisannut esteitä, koulua ja näyttelyitä, joissa se pärjäsi hyvin saaden epävirallisen *VIR MVA Ch:n. Monikäyttöinen puoliveritammani on saattanut maailmaan jo kaksi jälkeläistä. Svea käy vielä kantakirjauksessa ja laatuarvostelussa ennen eläkettään.

ei. Jagello Express on komea noenmusta Suomalainen puoliveri-ilmestys. Ori on oikea estehirmu, ja rakastaa kilpailemista yli kaiken. On orissa luonnettakin, se on pippurinen ja ärhäkkä, joskus kiivaskin. Jakku aloitti kilpailu-uransa väärällä lajilla, kouluratsastuksesta. Heti ensi kisoista lähtien ori temppuili radoilla, eikä suorittanut lähes yhtään liikettä määrättyyn tapaan. Kun lopulta toivon kipinä sammui, ja arveltiin, ettei orista ole mihinkään kilpailuun, laitettiin ori aikaisemmin kesälaitumelleen. No, ori ei viihtynyt siellä yksin, joten se hyppäsi puolentoista metrin korkuisen aidan yli ja laukkasi pitkin maita ja mantuja. Valtavasti hypystä kuullessaan Jakun omistajat aloittivat esteratsastus-harjoittelut menestykkäästi. Nykyään ori toimii edelleen esteratsastus-alalla, mutta vähemmän aktiivisesti kuin nuorempana. Jakku kilpailee korkeissa ja erittäin vaativissa luokissa, ja käy arvostetuimmissa kilpailuissa. Ori on myöskin hyvin haluttu jalostukseen, ja varsoja orilla onkin jo pitkä lista.

eii. Casanova IV alias Kassu on myöskin vanha maailmaa kiertänyt esteratsu, hieman vähemmän arvostettu kuin poikansa, mutta siltikin hyvin pärjännyt ori. Kassu aloitti uransa ehkä turhankin vanhana, vasta kahdeksan vuoden iässä. Kuitenkin koulutus-aikana oria opetettiin aktiivisesti esteille, jonka vuoksi ori olikin jo kovin oppinut esteratsu ensimmäisissä kilpailuissaan. Alkutaipal alkoi heti loistokkaasti, sillä sijoittumisia ja voittoja tuli yksi toisensa jälkeen. Vähitellen Kassulla aloitettiin kovempien luokkien kokeileminen, sillä kilpailtiin 120cm luokissa, joissa se pärjäsi hyvin, useimmiten kymmenen parhaan sisällä, mutta yhtään voittoa ei haastavissa luokissa valitettavasti tullut. Kassulla on jälkeläisiä muutamakymmen, olisi varmasti enemmänkin, ellei oria olisi 15-vuoden iässä ruunattu. Nykyään tämä herra asustelee synnyinkodissaan eläen rauhallisia eläkevuosiaan.

eie. Miss Goldica alias Kamu on eläke-vuosiaan elävä 18-vuotias suomalainen puoliveritamma. Kamu kilpailu helpoissa esteratsastusluokissa alusta lähtien, mutta ei menestynyt kilpailuissa paljoa. Muutama sijoitus tuli, mutta yhtään voittoa ei tamma saanut koskaan kokea. Kamu eleli hienolla puoliverisiittolalla, mutta huonon hyppytaitonsa vuoksi joutui pian hevoshuutokauppaan naurettavan halvalla myytäväksi. Tamma joutui ikävälle omistajalle, joka oli kova-otteinen ja piti kamalaa kuria tammalle. Tammalla ilmeni kymmen-vuotiaana pahalaatuinen kaviokuume, ja omistaja halusi päästä tammasta mahdollsimman nopeasti - ja halvalla - eroon. Hän antoi tamman parilla sadalla pois, eikä kertonut ilmenneestä sairauksesta ostajalle. Onneksi tamman ostanut herra kutsui heti tamman kotiinsa saatuaan eläinlääkärin tarkastamaan hevosen kunnon, ja kuullessaan vakavasta sairaudesta hän maksoi tarvittavista hoito-toimenpiteistä, jotta tammasta saisi jälleen terveen. Selvittyään nipin napin sairaudesta, tamma sai elämän tehtäväkseen olla lasten ratsu, ja siihen Kamu sopi kuin nakutettu ystävällisen luonteensa vuoksi.

ee. Princess Fix on erittäin osaava ja tasokas kouluratsu. Tamman ura kouluratsuna alkoi heti ensi kisoista sijoituksilla, ja mitä enemmän tammalla kisattiin, sitä enemmän se alkoi pitää itse lajista. Tamma omaa upeat kouluratsun askeleet ja taidot, ja se on erittäin kuuliainen tilanteessa kuin tilanteessa. Tammalla on haluttu teettää yhteensä viisi varsaa kuuluisilla oreilla, ja useimmat tämän tamman varsat ovat aloittaneet uransa lupaavasti. Piki toimi päästessään ikähaarukassaan eläkeikään saakka, se pääsi synnyinkotiinsa lasten ratsuksi, ja hyväksi opetusratsuksi nuorille kouluratsastajan aluille.

eei. Prince Royal oli erittäin tasokas ja haluttu Puoliveriori. Se rikastutti omistajansa loistokkailla estekilpailulla nopeilla ja osaavilla suorituksillaan, ja tästä orista tulikin yksi halutuimmista oreista. Rikki oli liiankin haluttu; eräänä tavallisena kesäyönä ori varastettiin, eikää siitä kuultu sen koommin. Kukaan ei tiedä orin todellista kohtaloa, ja sitä ei varmaan koskaan saada tietääkään.

eee. Marengo Blixten alias Mari oli ystävällinen ja kuuliainen puoliveritamma, jonka elämäntehtävänä oli toimia siitostammana. Marille syntyi lähes 15 varsaa, jotka kaikki myytiin pois hevoshuutokaupoissa. Marin elämä siitostilalla oli melkoista, pelkkää laitumella tai tallissa seisoskelua, ei liikuntaa niin kuin useimmilla puoliverisillä. Tamma kuoli ähkyyn 19-vuoden ikäisenä liiallisen vihreän ruohon syönnistä.


Syntymäaika Sukupuoli Varsa Isä Omistaja
02.06.2012 ori Porcelain Praya Wooshing Mangoes Solo Yogi, Solo

Päiväkirja & valmennukset

Päiväkirjamerkintä 13.06.2012
Abbie Express on pärjännyt loistavasti kilpailuissa! Tamma jatkaa kilpauraansa ainakin kesäkuun loppuun, ja jatkaa jalostuskäytössä siitä eteenpäin. Tammalla on jo yksi erittän komea orivarsa, joka pääsi onnellisesti Yogin hoiviin. Ennen ERJ- ja ERL- laatiksia kuitenkin on saatava kilpailleita jälkeläisiä, sekä jonkin verran valmennuksia.

Estevalmennus 05.09.2011, valmentajana Ziki
Aloittelimme tamman kanssa rauhallisesti alkulämmittelyillä. Annoin ratsukolle paljon aikaa verrytellä ja rentoutua rauhassa uudessa paikassa, ettei tämä aiheuttaisi jatkossa enää syitä pelolle. Ravissa tamma liikkui vielä hieman kankeasti, mutta volteilla ja käännöksillä tamma alkoi vertyä ja taipua paremmin kulmissa ja ympyrällä. Ratsukko sai myös alkaa mennä ravissa puomeja ja pieniä esteitä. Kun nämä sujuivat ja Abbie liikkui hyvin, aloin nostamaan estekorkeutta. Tein pienen radan, jossa oli sekä sarjaeste että erikoisemman näköinen este heinäpaaleilla ja eri koristeilla ympärillä. Tämä hämmästytti tammaa alkuun, eikä tämä saanut jalkojaan sopimaan esteiden väliin sarjalla. Kehotin Seelaa ottamaan tukevamman otteen ohjista ja tekemään paljon puolipidätteitä, hidastamalla ennen estettä ja lopulta ajamaan eteen. Tämä sai Abbien keskittymään paremmin ja toisella yrityskerralla esteet pysyivät jo kaikki tolpissaan. Erikoiseste oli ensimmäisellä kerralla aivan kamala, pelottava ja tätä tuli selvästi vältellä ja väistää viimeiseen asti. Annoin Seelalle ohjeita olla mahdollisimman luottavainen itse, ja ajatella vain ylipääsyä ettei päästä ajatustakaan kieltäytymisestä mieleensä. Ratsastajan ollessa varma ja luotettava myös Abbie muuttui luottavaiseksi, jolloin este onnistui loistavasti. Lopulta annoin ratsukon aloittaa loppujäähdyttelyt onnistuneen valmennuksen päätteeksi.

Kilpailukalenteri

Pvm Kutsu Luokka Sijoitus
NJ Näyttelyt
00.00.0000 - - 00/00
ERJ Esteratsastus | 55 sijoitusta joista 11 voittoja
09.08.2011 Skurvash 160cm 5/30
11.08.2011 Skurvash 160cm 1/30
02.08.2011 Skurvash 160cm 4/30
06.08.2011 Skurvash 160cm 5/30
10.08.2011 Haukkamäen tila 160cm 1/30
07.08.2011 Skurvash 160cm 2/30
10.08.2011 Skurvash 160cm 2/30
11.08.2011 Skurvash 160cm 4/30
12.08.2011 Skurvash 160cm 3/30
13.08.2011 Skurvash 160cm 4/30
14.08.2011 Skurvash 160cm 3/30
14.08.2011 Skurvash 160cm 5/30
17.08.2011 Skurvash 160cm 2/30
26.08.2011 Skurvash 160cm 4/30
28.08.2011 Skurvash 160cm 3/30
28.08.2011 Skurvash 160cm 1/30
29.08.2011 Skurvash 160cm 2/30
11.08.2011 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
12.08.2011 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
13.08.2011 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
14.08.2011 Dark Side Trakehners 160cm 1/30
15.08.2011 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
15.08.2011 Freasia Sporthorses 160cm 5/30
16.08.2011 Freasia Sporthorses 160cm 5/30
12.09.2011 Praya Sporthorses 160cm 2/60
23.09.2011 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
11.11.2011 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
30.08.2011 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
26.01.2012 Mêl Seren 160cm 2/30
27.01.2012 Mêl Seren 160cm 5/30
26.02.2012 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
08.03.2012 Dark Side Trakehners 160cm 3/30
09.03.2012 Dark Side Trakehners 160cm 5/30
10.03.2012 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
29.02.2012 Helmikuun CUP 150cm 18/181
22.05.2012 Cannabian Warmbloods 160cm 1/41
19.05.2012 Solo 150cm 2/30
01.06.2012 Callanley 160cm 5/40
03.06.2012 Callanley 160cm 2/40
03.06.2012 Callanley 160cm 1/40
03.06.2012 Cannabian Warmbloods 160cm 6/39
14.06.2012 Lyne Stud 160cm 4/60
20.06.2012 Dark Side Trakehners 160cm 4/30
25.06.2012 Lyne Stud 160cm 1/60
19.06.2012 Callanley 160cm 3/30
21.06.2012 Callanley 160cm 5/30
29.06.2012 Praya Sporthorses 160cm 3/40
06.07.2012 Cirion Stud 160cm 3/30
05.07.2012 Solo 160cm 1/40
16.07.2012 Dark Side Trakehners 160cm 2/30
15.07.2012 Cirion Stud 160cm 2/30
19.07.2012 Cirion Stud 160cm 4/30
20.07.2012 Cirion Stud 160cm 1/30
10.07.2012 Rêve de Haussea 160cm 1/37
28.07.2012 Ravenhook Stables 160cm 3/30
virtuaalihevonen / a sim-game horse               Hevosen kuvien © Vera Fürst
Webdesign © Leija 2012